X KONKURS POLSKICH WIN I CYDRÓW O MEDAL ENOEXPO® 2018

Główną ideą konkursu jest promocja wina i cydrów produkowanych w Polsce. Polskie wina z powodzeniem zaczynają konkurować z winami zagranicznymi, zachwycając konsumentów bogactwem smaku i aromatów. Na popularności zyskują także cydry, które według przewidywań ekspertów mają szansę stać się polskim towarem eksportowym.

W konkursie biorą udział producenci polskich win i cydrów niezależnie od tego, czy są wystawcami Targów ENOEXPO® 2018. Najlepsze wina i cydry, zgłoszone w poszczególnych kategoriach, uhonorowane zostają MEDALAMI TARGÓW ENOEXPO®. Nagrodzone wina i cydry zyskują dodatkową promocję i wyróżnienie wśród nabywców z sektora gastronomicznego.

 

 

Nagrodzone wina i cydry zostaną wyeksponowane na Targach ENOEXPO® (7–9.11.2018). Ponadto uczestnicy, których wino/cydr otrzymało Złoty Medal ENOEXPO w danej kategorii, uzyskują 10 % rabatu na powierzchnię wystawienniczą w kolejnej edycji Targów ENOEXPO (2019).

 

 

Wyniki konkursu 2018

 

wyniki konkursu Polskich Win i Cydrów

 

 

Przewodniczący Komisji Konkursowej:


Mariusz Kapczyński
Wojciech Bosak

 

Członkowie:

Monika Bielka Vescovi - sommelierka, Krakowska Szkoła Sommelierów
Przemek Błaszczyk - szef kuchni, Manana Bistro Bar
Marek Jarosz - Polski Instytut Winorośli i Wina
Robert Makłowicz - smakosz, dziennikarz, znawca kuchni, podróżnik
Jacek Szklarek - prezes Slow Food Polska
Bożena Czynciel - restauratorka „Klimaty Południa”
Marek Gałaj - specjalista, pedagog, wine advisor
Jerzy Kruk - sommelier, szkoleniowiec w branży gastronomicznej
Tomasz Kramer - sommelier (SPOT. Poznań)
Maciej Nowicki - dziennikarz, Ferment